Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Brz ulazak

ZA BRZ ULAZAK U CENTAR TREBA DA:
  • PREPOZNAŠ DA TI JE POMOĆ POTREBNA
  • LIČNO NAZOVEŠ
I faza – Detoksikacija

Najkraća faza i traje petnaest dana, ali ujedno i vrlo zahtevna faza programa, jer se računa kao prolazak krize i prilagođavanje. Tokom tog perioda štićenik je uglavnom u kući, gde jedna odgovorna osoba provodi vreme sa štićenikom koji ni jednog momenta ne ostaje potpuno sam.

Cilj je da se osoba motiviše na prevazilaženje krize kroz duge šetnje i razgovore. Prolazak apstinentske krize je bez ikakvih lekova – na “suvo”.

II faza – Rehabilitacija

U sklopu rehabilitacije štićenik se uključuje uglavnom u sve aktivnosti centra.Osobe koje žive i rade u centru su odgovorne za raspodelu poslova gde se vodi računa kako je koji štićenik, gde će provesti dan i sa kojom osobom. Preko nedelje, u kućama dani započinju sa sastankom i molitvom, nakon čega se otvaraju prodavnice, perionice (u sklopu kuća nastavne radionice: mehanika, stolarija ,tapicerija za nameštaj) i različite druge aktivnosti. Na taj način započinje radni deo dana.

Funkcionišemo uglavnom u paru, a u zavisnosti od posla ili situacija i više osoba. Ono što spada u svakodnevne poslove je isto tako održavanje kuća, kuvanje (pripremanje obroka za sve štićenike) gde se stiču radne navike i motiviše se za jedan uredan život. Štićenici isto tako dobijaju odgovornosti u poslovima koje obavljamo. Uglavnom zajedno ručamo i večeramo, nakon čega provodimo vreme uz pesmu, čitanje biblije, razgovore… Vikendom nekad idemo na izlete u prirodu, igramo fudbal i odbojku i druge društvene igre.

III faza – Resocijalizacija

Štićeniku se poverava da i sam postane pratilac osobama koje tek uđu u centar i da im prenese svoje životno i radno iskustvo, daje mu se rukovođenje različitim poslovima unutar centra (poslovi koju su u gradu, za razgovore sa ljudima van centra, itd.).

U ovoj fazi je stavljen poseban naglasak na obnovu porodičnih odnosa (organizuju se posete gde štićenik provede nekoliko dana sa svojom porodicom i suočava se sa okruženjem i mestom gde je ranije boravio i funkcionisao kao zavisnik). I ovde se štićeniku daje maksimalna podrška, u pratnji jedne od osoba koje su kroz to već prošle.