Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Osnivanje

Reto je nevladina organizacija osnovana 1985 godine u Kantabriji, Španija. Želja osnivača koja je temeljena na hrišćanskim principima, sastojala se u tome da se na neki način pomogne zavisnicima. Kako u svojoj kući nije mogao da primi više od tri zavisnika, iznajmljuje kuću da bi se koristila za rehabilitaciju zavisnika.

Vremenom centar se širio kako se procenat izlečenih povećavao, a želja za pristup u centar je sve više rasla. Ubrzo se otvara još prihvatnih kuća u Kantabriji i u drugim provincijama Španije, a kasnije i u drugim zemljama. Osobe oslobođene od svog problema zavisnosti, uglavnom mlade osobe, primivši želju da pomognu drugim osobama, na osnovu svog ličnog iskustva i sa predanjem koje proizilazi iz jedne čiste vere, danas su članovi organizacije pod zajedničkim nazivom “Reto”.

Glavni cilj naše organizacije je moralna, kulturna, materijalna i duhovna pomoć osobama koje pripadaju različitim marginalizovanim grupama u najvećoj meri zavisnicima od droga i alkohola.

Deo smo svetske organizacije humanitarnih udruženja pod zajedničkim nazivom “Reto”, koja danas ima ogranke u 25 zemalja širom sveta. Reto postoji i u Argentini, Brazilu, Bugarskoj, Kini, Kubi, SAD-u, Francuskoj, Grčkoj, Engleskoj, Italiji, Maroku, Meksiku, Poljskoj, Rusiji, Tanzaniji, Venecueli…

Na području bivše Jugoslavije , pored Srbije centar postoji u Hrvatskoj (Split, Zagreb i Zadar), Makedoniji (Skoplje) i Sloveniji (Ljubljana).